bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Despre Terapia Asistata de AnimaleINTRODUCERE IN
TERAPIA ASISTATA DE ANIMALE

Potentialul terapeutic al animalelor a fost recunoscut pentru prima data la sfarsitul anilor 1800, atunci cand Florence Nightingale – considerata precursoarea serviciului sanitar modern. Ea facut observatii importante in ceea ce priveste influenta prezentei animalelor in procesul de vindecare si recuperare al bolilor. De asemenea, a remarcat ca animalele de companie mici contribuie la reducerea anxietatii copiilor si adultilor care traiesc in institutiile psihiatrice.

In cartea sa „Observatii privind ingrijirea bolnavilor”, a scris ca prezenta animalelor mici ajuta la refacerea pacientilor.
In imaginea din stanga este surprinsa o infirmiera insotita de cainele sau (1917). Imaginea din mijloc a aparut in revista „Life” in 1956, unde fotograful a surprins un moment din programul de interventie asistata de animale, in cadrul Spitalului Universitar Michigan. In ultima poza o avem pe Smoky, care si-a inceput munca de caine terapeut in al Doilea Razboi Mondial, cand un soldat American a gasit-o abandonata in jungla din Noua Guinee. Catelusa, prin trucurile vesele pe care le facea, ridica moralului soldatilor raniti din spitalele de pe front.

Cu toate acestea, punctul de vedere al lui Freud cu privire la potentialul terapeutic al animalelor, nu a devenit popular pana nu au trecut aproape 2 decenii dupa moartea sa. Atunci, o serie de carti au fost publicate, care au inclus traducerile scrisorilor si jurnalelor sale, la inceputul anilor 1960. În imaginile de mai jos, il regasim pe Freud alaturi de cainii sai.

In 1989, Delta Society/Australia a dezvoltat un program de certificare pentru a se asigura ca animalele sunt competente in furnizarea de TAA. Recomandarile organizatiei continua sa fie folosite si astazi ca repere pentru interventia terapeutica. Multe programe de certificare TAA sunt acum disponibile pe intreg teritoriul SUA. De atunci, TAA a evoluat pentru a deveni o parte din serviciile oferite de multe unitati medicale, inclusiv case de ingrijire, centre de reabilitare, azile de batrani, centre de detentie, spitale etc.

Ignorata pana nu demult in Romania, Terapia Asistata de Animale incepe sa castige teren si apreciere. Din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de aceasta forma de terapie, iar rolul animalelor in viata noastra incepe sa fie constientizat din ce in ce mai mult. De exemplu, daca pana acum doar terapia ABA era perceputa ca fiind eficienta pentru copiii cu Tulburari din Spectrul Autist (TSA), in prezent exista un numar in crestere al copiilor cu TSA care au obtinut rezultate foarte bune, introducandu-se in planul terapeutic si TAA.

Adresa Noastra

Șoseaua Iancului 9, București

anpc-sal
banner-772x250

Copyright © 2024